TAGPATIKÁINKNAK
ZÁRT OLDAL

BÉLFÓRÁNK VÉDELMÉBEN

Nem is gondolnánk, hogy a bélflóra mennyi mindenben segíthet szervezetünknek, védelmet nyújt és közvetlenül befolyásolhatja hogylétünket. Éppen ezért nem mindegy milyen állapotban van ez a folyton változó, kulcsfontosságú rendszer.

Bélflóránk elképesztően összetett, hiszen több tízbillió mikroorganizmus alkotja, legalább 1000 különböző típusú baktériummal és több mint 3 millió génnel. A bélflóra súlya körülbelül 2 kg-ot nyom, melynek egyharmad része azonos minden embernél, kétharmada viszont teljesen személy-specifikus. Így ha jobban belegondolunk, ez a rendszer már önmagában is olyan, mint egy teljesen egyedi személyazonosító kártya, hiszen nincs még egy olyan ember, akinek bélflórája összetételében megegyezne a miénkkel.

Egyedisége ellenére a bélflórának pontosan körülhatárolt feladata van a szervezetben, ez a funkció pedig nem egyénenként változó, hanem minden ember esetében ugyanaz.

Mint ahogy az elnevezésből is kitűnik, a bélflóra a bélrendszerben található, ami egyike azoknak a fő területeknek, melyek a külső környezettel is kapcsolatban vannak, akárcsak a tüdőnk vagy a bőrünk. Hozzájárul egyes vitaminok, mint a B- és K-vitamin szintéziséhez, valamint fenntartja a bélnyálkahártya egyensúlyát, megvédve azt a káros mikroorganizmusoktól. Fontos szerepe van az immunrendszer támogatásában is, egyfajta gátat jelentve a védekezés során, de működése kulcsfontosságú az egészséges és kiegyensúlyozott emésztés fenntartásában is.

Tekintettel szerteágazó szerepkörére, számos szakember már külön szervként tekint a bélflórára, mely a test bizonyos funkcióinak akadálytalan működését támogatja. A klasszikus emberi szervektől az különbözteti meg, hogy egy folyamatosan fejlődő, alakuló rendszerről beszélünk, melyet a születés pillanatában még tiszta lapként képzelhetünk el, mely később folyamatosan fejlődik, gazdagodik, változik.

A bélflóránkban történő változások – e különleges „szerv” összetett szerepe miatt – komoly betegségeket is okozhatnak, és súlyos változásokat hozhatnak az addig egészséges szervezet működésében. A különféle okokból adódó károsodások során kialakulhatnak például emésztőrendszeri betegségek - mint az irritábilis bélszindróma (IBS) -, cukorbetegség, elhízás vagy daganatos betegségek is. Mivel bélflóránk szorosan kapcsolódik számos élettani folyamatunkhoz, ezért – az emésztésen túl - viselkedéses és stresszes válaszainkat is komolyan befolyásolhatja, ezáltal számos megbetegedésben közvetlen és közvetett szerepet játszhat.

A fentiek alapján egyértelműen látszik, hogy e különlegesen összetett és érzékeny rendszer, azaz a bélflóránk egészsége kiemelten fontos szerepet kell, hogy kapjon életünkben.


Forrás:www.normaflore.hu