TAGPATIKÁINKNAK
ZÁRT OLDAL

AZ AFTÁK KEZELÉSE
Az afta tüneteinek enyhítése – Erre vágyik az aftától szenvedő emberek többsége.

A kezelést az afták gyakoriságának és az érintett terület nagyságának megfelelően kell meghatározni. A visszatérő afták különféle készítményekkel kezelhetők.

A kezelések többsége a fájdalom csillapítására, a gyógyulási idő csökkentésére és a jövőbeli epizódok megelőzésére irányul. A betegek gyakran számolnak be erős fájdalomról, bár az orvosi vizsgálat szerint csak kisebb, 1-2 mm átmérőjű fekély van jelen.

Az afták kezelésére a betegek többsége szívesebben használ az Anaftin®-hoz hasonló vény nélkül kapható készítményeket. Az ilyen típusú készítmények az alábbi összetevőket tartalmazhatják:

A szájüregben alkalmazható bioadhezív (szövetekhez tapadó) anyag, amely védőbevonat útján csökkenti a fájdalmat Fájdalomcsillapító szer

Az adjuváns szájöblítők csökkenthetik a baktériumok mennyiségét, ezáltal csökkenthetik a gyulladást és a gyógyulási időt.

Súlyos esetben forduljon kezelőorvosához vagy fogorvosához. Az orvos gyulladáscsökkentő gyógyszereket (pl. kortikoszteroidokat), illetve ha a fekély bakteriálisan felülfertőződött, akkor antibiotikumokat írhat fel.

Forrás: https://www.anaftin.hu/hu/szajueregi-fekelyek/az-aftak-kezelese